De tandarts blijft ten allen tijde de eerste verantwoordelijke voor de veilige en juiste toepassing van röntgenstraling, ter ondersteuning van de diagnostiek en de behandelplanning.

Onze foto’s bieden nuttige informatie over de tandheelkundige gezondheidssituatie van de patiënt, die op een andere wijze bijna niet verkregen kan worden. Tevens kan men vlot en nauwkeurig de evolutie van de therapieën volgen.

We zijn er ons allen van bewust dat blootstelling aan röntgenstraling nadelige effecten kan hebben. Al is de effectieve dosis voor de patiënt weliswaar gering, de hoge frequentie en het grote aantal van de opnamen maakt de belasting wel significant. Dit risico is des te groter bij kinderen, waar het aantal medische blootstellingen sterk toeneemt. Tandartsen dienen daarom te streven naar een zo laag mogelijke dosis zonder afbreuk te doen aan de uiteindelijke diagnostische waarde van het onderzoek. Deze persoonlijke inzet vereist dan ook het geïnformeerd worden en blijven over wetenschappelijke gegevens m.b.t. de effecten van straling en over goede praktijkvoering qua stralingsbescherming.

Betreffende de moederschapsbescherming dient te worden herhaald dat het embryo en de foetus zeer stralingsgevoelig zijn. Gedurende de eerste 8 weken van de zwangerschap (organogenese) kan een risico op congenitale afwijkingen niet uitgesloten worden. Van de 8ste tot de 15de week kunnen de neuronen in het centraal zenuwstelsel beschadigd worden, wat de hersenfunctie kan verstoren. Dergelijke bevindingen pleiten in het voordeel van het voorzichtigheidsprincipe dat gehanteerd wordt in de Europese en de Belgische regelgeving met betrekking tot de moederschapsbescherming.

Radioprotectie

Rechtvaardiging van de handeling

Er moet steeds een goede, geldige reden en klinische indicatie bestaan voor iedere opname:

  • Er zijn geen andere mogelijkheden beschikbaar om dezelfde informatie te verkrijgen,
  • De informatie die we verkrijgen is essentieel en onmisbaar voor een goede diagnose en behandeling.

Optimalisatie van de bescherming

Elke blootstelling dient zo laag als redelijkerwijze mogelijk te worden gehouden (‘ALARA-principe’), waarbij rekening wordt gehouden met economische en sociale factoren. Zo dient elke dosis ten gevolge van een medische blootstelling zo laag mogelijk te worden gehouden, zonder aan beeldkwaliteit en diagnostische informatie te moeten inboeten (‘optimalisatie’).

Individuele dosislimieten

Individuele dosislimieten zijn van toepassing voor beroepshalve blootgestelde personen, leerlingen en studenten, personen van het publiek en ongeboren kinderen. De dosislimieten zijn persoonsgebonden en hebben dus betrekking op alle bronnen waaraan een individu wordt blootgesteld.

De patiënt moet ook steeds vooraf geïnformeerd worden over de reden voor het maken van een röntgenopname en de eventuele risico’s die ermee samenhangen.

In samenwerking met de Belgische universiteiten die tandheelkundige opleidingen verzorgen, heeft het FANC enkele brochures met aanbevelingen over goede praktijkvoering in de stralingsbescherming uitgewerkt. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op de ‘European Guidelines on radiation protection in dental radiology- The safe use of radiographs in dental practice’ (European Commission, Radiation Protection nr 136, 2004).

De volledige en actuele regelgeving en richtlijnen in verband met stralingsbescherming kunnen worden geraadpleegd op de website van het FANC.

Wettelijke verplichtingen

Opleiding

basisopleiding

Een röntgenapparaat mag enkel gebruikt worden door tandheelkundigen die opgeleid zijn in de stralingsbescherming.

Overeenkomstig de bepalingen van artikel 53 van het ARBIS, is de tandarts verplicht om een opleiding in de stralingsbescherming gevolgd te hebben van ten minste 10 uur, waarvan 20% praktijk, binnen de basisopleiding (baccalaureaat, master), en daarenboven ten minste vijf uur binnen de voortgezette specialisatieopleidingen (algemeen tandarts, orthodontie, parodontologie). Deze opleiding behandelt de gezondheidseffecten van de blootstelling aan ioniserende straling, de praktische stralingsbeschermingsregels, met inbegrip van hun fysische grondslagen en de methodes voor het meten van de straling, de wetgeving inzake stralingsbescherming en de schatting en de beoordeling van de doses waaraan de patiënt wordt blootgesteld, evenals hun distributie, naargelang de aangewende technieken voor tandradiografische onderzoeken.

De basisopleiding in de stralingsbescherming is geïntegreerd in de opleiding van de tandheelkunde aan de Belgische universiteiten. In België afgestudeerde tandartsen voldoen dus automatisch aan de hierboven vermelde voorwaarde. In het buitenland afgestudeerde tandartsen moeten nog aantonen dat zij een opleiding in de stralingsbescherming hebben gekregen.

Jaarlijkse bijscholing voor agent voor de stralingsbescherming/hoofd van de dienst voor fysieke controle

De regelgeving van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle vereist dat elke tandartspraktijk een agent in de stralingsbescherming of hoofd van de dienst fysische controle aanstelt. Diezelfde regelgeving legt jaarlijkse bijscholing op voor die personen.

Indien je één van of beide functies uitoefent, moet je kunnen aantonen dat je jaarlijks aan de gepaste permanente vorming voldoet. Dit wordt geëvalueerd door de deskundige erkend in de fysische controle tijdens de periodieke bezoeken. Je moet de toegewezen taken van de dienst fysische controle effectief uitvoeren of toezicht houden dat deze worden uitgevoerd en dit om goed toezicht op de stralingsbescherming te kunnen garanderen.

Deze permanente vorming omvat:

  • Je actieve aanwezigheid tijdens de jaarlijkse fysische controle en het in overleg gaan met de deskundige erkend voor fysische controle. Je actieve aanwezigheid moet door de deskundige worden opgenomen in het verslag. Vraag de deskundige dit zeker niet te vergeten.
  • Je kennis over de relevante regelgeving op peil hebben en houden. Ook het uitwisselen van ervaringsfeedback is belangrijk, bijvoorbeeld het leren van incidenten die in de sector voorvallen, nieuwe technologieën die op de markt komen, enzovoort. Hier kan bijkomende vorming/bijscholing/zelfstudie via e-learnings voor nodig zijn.
  • Je deelname aan het verbeteren van de eigen werkwijzen en procedures. Dit kan bestaan uit interne overlegmomenten waarbij de taken van de interne dienst van fysische controle worden overlopen. De keuze van aanpak en organisatie van dit deel van de permanente vorming ligt bij de exploitant en moet worden goedgekeurd door de deskundige erkend in de fysische controle.

De bijscholing die elke tandheelkundige moet volgen om de persoonlijke FANC-vergunning te behouden blijft 3 uur per cyclus van vijf jaar. RIZIV-geaccrediteerd blijven is dus voldoende hiervoor.

Vergunningen

Persoonlijke vergunning

Aanvraag

Een aanvraag voor het bekomen van een nieuwe gebruikersvergunning kan worden ingediend:

  • Via een webformulier. Het Agentschap neemt dan contact met je op zodat de nodige documenten in verband met de aanvraag betreffende de gebruikersvergunning naar het FANC opgestuurd kunnen worden.
  • Door middel van een aanvraagformulier volledig ingevuld en ondertekend samen met het diploma op te sturen. De nodige formulieren en toelichtingen zijn beschikbaar op aanvraag bij het FANC of op de website van het FANC onder de profielbladzijde tandartsen.

Om de databank up-to-date te houden, is het wenselijk om het Agentschap steeds proactief op de hoogte te brengen van een adreswijziging. Dit kan via e-mail naar meldpunt@fanc.fgov.be.

Behoud van persoonlijke vergunning

Met toepassing van artikel 53.1 van het Koninklijk Besluit van 20 juli 2001 zijn tandheelkundigen, vergund voor het gebruik van röntgenstraling voor tandheelkundige diagnose, ertoe gehouden hun kennis en bekwaamheid op het gebied van de stralingsbescherming op peil te houden en te vervolmaken, in het kader van een permanente vorming.

Permanente vorming over radioprotectie moet volgende onderwerpen behelzen:

  • Inzichten in de effecten van ioniserende straling,
  • Wetgeving,
  • Gebruikte technieken.

Geaccrediteerde tandartsen zijn automatisch vergund aangezien deze criteria zijn opgenomen in de algemene voorwaarden voor accreditering, nl.: 20 AE in DG 3 per 5-jarige cyclus. Aan deze tandartsen zal automatisch een verlenging van de vergunning worden toegekend op het moment dat de vergunning loopt te vervallen. Het FANC wisselt hiervoor informatie uit met het RIZIV.

Niet-geaccrediteerde tandartsen moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen: (6 u. opleiding per 10 jaar voor vergunningen die vervallen vanaf 2015 en 3 u. opleiding per 10 jaar voor vergunningen die vervallen tot en met 2015).

Vergunning voor inrichting

Aanvraag

Inrichtingen waar gebruik gemaakt wordt van medische röntgentoestellen, dienen te beschikken over een door het FANC verleende oprichtings- en exploitatievergunning. Deze inrichtingen worden volgens de voorwaarden bepaald in artikel 3 van het ARBIS ingedeeld in klasse III.

  • De inrichting waar het toestel is geïnstalleerd moet beantwoorden aan een reeks van specifieke criteria. Het proces-verbaal van de oplevering van de inrichting door de fysische controle moet volledig gunstig zijn.
  • Het radiografietoestel dient voorzien te zijn van een EG-label, of dient van een ‘goedgekeurd type’ te zijn.
  • Het toestel mag slechts gebruikt worden door personen met een vorming in de stralingsbescherming.
  • De nodige voorzieningen dienen getroffen te worden voor de bescherming van de practicus en het personeel (arbeidsgeneeskunde, dosimetrie, instructies, beschermingsmiddelen).
  • Kwaliteitsborgingprocedures moeten ingevoerd worden: zij worden opgesteld met de hulp van de erkende deskundige in de medische stralingsfysica.

Het gebruik van het toestel ter kennis brengen van:

  • De burgemeester als hoofd van de plaatselijke politie;
  • Het bestuur van de Burgerlijke Bescherming;
  • De gemeentelijke brandweer of het centrum van de gewestelijke groep voor brandweer met melding van het adres van het kabinet, aard en kracht van het toestel (klasse III), met aanduiding van het feit dat bestralingsgevaar alleen bestaat in het lokaal waar het toestel zich bevindt en alleen gedurende het gebruik.

De nodige formulieren en toelichtingen voor de aanvraag van een oprichtings- en exploitatievergunning zijn beschikbaar op aanvraag bij het FANC of op de website van het FANC, profielbladzijde tandartsen. Aanvragen dienen te worden gestuurd naar de Dienst Bescherming van de Gezondheid, FANC, Ravensteinstraat 36, 1000 Brussel.

De aangifte en de overeenkomstige vergunningsprocedure dienen te gebeuren volgens de modaliteiten voorzien onder “Hoofdstuk II afdeling II” van het ARBIS, naargelang het type aangifte.

Hieronder vind je een schematische voorstelling van de stappen die je dient te volgen alvorens je de bronnen die ioniserende straling kunnen uitzenden, in gebruik mag nemen.

Tandradiografietoestellen mogen slechts gebruikt worden nadat een erkende instelling een volledig gunstig proces-verbaal (PV) van oplevering heeft opgesteld én uitdrukkelijk hun gebruik toelaat.

Dit PV wordt door de erkende instelling aan de tandarts en evens aan het FANC bezorgd.

De minimale opleveringsvoorwaarden zijn terug te vinden op de FANC-website onder de profielbladzijde tandartsen.

We raden je ten stelligste aan om in het kader van een dergelijke aangifte te overleggen met je dienst fysische controle en hen de aangifte mee te laten ondertekenen. Dit laat deze dienst toe de technische gegevens te verifiëren op correctheid en volledigheid waardoor de behandelingsduur van het dossier kan verkorten. Bovendien kan de toekomstige inbedrijfstelling van de nieuwe of gewijzigde installaties al voorzien worden in hun planning.

Indien, overeenkomstig het Koninklijk Besluit van 27 oktober 2009 betreffende de bedragen en de betalingswijze van de retributies betreffende de ioniserende stralingen, een retributie verschuldigd is, stuurt het FANC je daartoe een verzoek tot betaling.

Vraag steeds tijdig je vergunning, of de wijziging ervan, aan zodat je op de gewenste datum de te vergunnen toestellen in gebruik kan nemen.

Aankoop nieuw RX-toestel

Voor de eerste ingebruikname van toestellen voor radiografie moet het toestel worden goedgekeurd door een erkende deskundige in de medische stralingsfysica. Het agentschap kan de procedures voor de inontvangstneming vaststellen. Zoals vermeld in vorige paragraaf, moet je, wanneer je een nieuw RX-toestel aankoopt, dit door een erkend technicus in de medische stralingsfysica laten opleveren. Die controle kan om praktische redenen niet altijd gebeuren voordat het toestel in gebruik wordt genomen. Als zou blijken dat het aangekocht toestel niet voldoet aan de criteria, dan moet je je kunnen verhalen op je leverancier. Die firma zou dan kunnen opmerken dat de verkoop volgens het opgesteld contract reeds voltooid is.

Het FANC heeft daarom op vraag van het VVT een tekst opgesteld die je best opneemt in je bestelbon van je nieuw RX-toestel. Zorg ervoor dat die tekst door de leverancier ook wordt gelezen en ondertekend.

“Het toestel (desgevallend de toestellen) vermeld op deze bestelbon is (zijn) onderworpen aan de volgende voorwaarden die geëvalueerd zullen worden door de dienst voor fysische controle en de erkende deskundige in de medische stralingsfysica aangeduid door de koper:

Het toestel moet de CE–markering (« Conformité Européenne » d.i. de Europese Conformiteitsbeoordeling) dragen en voorzien zijn van het overeenkomstige document dat ten laatste op het ogenblik van levering moet worden overhandigd;

Het toestel dient conform te zijn met de minimumcriteria bepaald door het FANC-besluit houdende de aanvaardbaarheidscriteria voor röntgenapparatuur voor diagnostisch gebruik in de tandheelkunde (besluit van 12 december 2008 en de eventuele herzieningen).”

Alle toestellen die na 14 juni 1998 op de markt werden gebracht, moeten voorzien zijn van een EG-markering. Als gevolg van deze regelgeving zijn er op dit ogenblik 3 categorieën van toestellen in gebruik:

  • Radiologische toestellen voor menselijk gebruik waarvan het type is goedgekeurd (periode vóór 14 juni 1993);
  • Radiologische toestellen voor menselijk gebruik die een EG-markering hebben en waarvan het type is goedgekeurd (periode tussen 14 juni 1993 en 14 juni 1998);
  • Radiologische toestellen voor menselijk gebruik die een EG-markering hebben (periode na 14 juni 1998).

Aanpassen van toestellen die reeds in gebruik en/of geïnstalleerd zijn

Toestellen en/of systemen die in gebruik en/of geïnstalleerd zijn moeten niet opnieuw de procedure voor de EG-markering doorlopen wanneer er, als gevolg van onderhouds- en/of herstellingswerken, versleten onderdelen, hetzij door nieuwe, hetzij door equivalente onderdelen worden vervangen. Deze toegevoegde of vervangende onderdelen moeten wel van een EG-markering voorzien zijn.

Indien ingrijpende wijzigingen aan het toestel (vb. installatie van een DAP of Dose Area Product) werden angebracht moet vóór het opnieuw in gebruik nemen van een toestel, zoals voor de eerste ingebruikname van een toestel, een rapport van inontvangstneming van het toestel opgemaakt worden door een erkend deskundige in de medische stralingsfysica.

Nieuwe praktijk of vergunning vervallen

In geval van een verhuis van je praktijk dien je, naast de aangifte van een nieuwe praktijk, eveneens de stopzetting van activiteit van je vorige praktijk te melden. Zie het praktijkdossier Stoppen.

Praktijk wijzigen of overdragen

Een overdracht van je praktijk en elke andere wijziging van de installatie moet worden meegedeeld aan het FANC. De nodige formulieren en toelichtingen zijn beschikbaar op aanvraag bij het FANC of op de website van het FANC, profielbladzijde tandartsen.

Stopzetting van alle activiteiten van je praktijk

Teneinde een officiële bevestiging te kunnen ontvangen waarin de verleende vergunning(en) aan je praktijk wordt/worden opgeheven, dien je het FANC volgende documenten en inlichtingen te bezorgen:

  • Een schriftelijke, gedateerde en ondertekende melding van stopzetting met vermelding van de datum van stopzetting
  • Stopzettingsformulier medische inrichting
  • Informatie betreffende de bestemming van medische röntgentoestellen
  • Bestemming van medische röntgentoestellen

De nodige formulieren en toelichtingen zijn steeds beschikbaar op aanvraag bij het FANC of op de website van het FANC, profielbladzijde tandartsen.

Enkel wanneer het FANC in het bezit is van alle gevraagde informatie, dien je in de toekomst geen jaarlijkse heffing meer te betalen.

Verwijdering van een röntgenapparaat

In geval van verwijdering van een röntgenapparaat hanteert het FANC de volgende voorschriften:

  • Een terugname door de leverancier (indien mogelijk);
  • Een schenking aan/overname door een hulporganisatie: er wordt een attest van de organisatie gevraagd waaruit blijkt dat zij het toestel overgenomen hebben;
  • Een overname door een andere exploitant: indien dit materieel wordt hergebruikt als röntgentoestel mag het enkel worden overgedragen aan personen die over een oprichtings- en exploitatievergunning in de zin van de regelgeving betreffende de bescherming tegen de ioniserende stralingen beschikken. In dit geval dienen de coördinaten van de nieuwe bestemmeling naar het Agentschap gestuurd te worden;
  • Een verwijdering via een afvalpark als schroot: Hierbij dient er voor gezorgd te worden dat het toestel niet op een ongecontroleerde manier in werking kan gesteld worden. Dit kan gebeuren door toepassing van één of meerdere van onderstaande ‘destructieve’ maatregelen:
    • Verwijderen van de zekeringen,
    • Doorknippen van het netsnoer,
    • Scheiding van het bedieningspaneel en het apparaat,
    • Onklaar maken van de timer van het apparaat,
    • Onklaar maken van het bedieningspaneel.
    • Tevens dient men ervoor te zorgen dat de etiketten met het symbool ‘radioactiviteit’ of het symbool ‘ioniserende straling’ verwijderd werden.

Bij een afvoer als schroot naar een containerpark dient men eveneens rekening te houden met de eventuele regionale milieuregelgeving inzake toxische stoffen (zoals bv. lood);

Indien mogelijk dient men hierbij telkens een ontvangstbewijs te laten opmaken door de nieuwe eigenaar (nieuwe exploitant, leverancier, hulporganisatie). Het verwijderen of buitengebruik stellen van je röntgentoestel dient opgenomen te worden in het register van de fysische controle van de inrichting.

Procedure van je aanvraag

Vraag steeds tijdig je vergunning, of de wijziging ervan, aan zodat je op de gewenste datum de te vergunnen toestellen in gebruik kan nemen.

Als je dossier ontvankelijk, volledig en van voldoende technische kwaliteit is en, indien van toepassing, retributie betaald werd, wordt je vergunning binnen een termijn van dertig kalenderdagen verleend.

De effectieve behandelingsduur van je dossier is echter afhankelijk van verschillende factoren (volledigheid en technische kwaliteit van het initieel aanvraagdossier, datum betalen retributie …).

Het FANC adviseert de exploitant volgende gemiddelde termijnen in acht te nemen:

Klasse III Nieuwe richting 3 maanden
Wijziging 3 maanden
administratie wijziging 1 maand
1 maand

 

Beslissingen van het FANC:

Gunstige beslissing

In geval van een nieuwe praktijk of een belangrijke wijziging aan je praktijk, die aan de vereisten voldoet, verleent het FANC altijd een nieuwe vergunning.

Bij een niet-belangrijke wijziging wordt geen nieuwe vergunning opgesteld. Je ontvangt een aangetekende brief ter bevestiging dat je huidige vergunning geldig blijft.

Bij een administratieve wijziging, kan je vergunning om administratieve redenen herschreven worden. Je nieuwe vergunning behoudt de geldigheidstermijn van je oorspronkelijke vergunning. Dit gebeurt enkel in het geval van:

  • Een naamswijziging van de onderneming,
  • Een wijziging van de rechtsvorm van de onderneming,
  • Een straatnaam- en/of huisnummerwijziging door de gemeente.

In alle andere gevallen ontvang je een brief waarin je wordt medegedeeld dat het FANC je correspondentie betreffende de administratieve wijziging goed heeft ontvangen en dat het nieuwe gegeven wordt toegevoegd aan je vergunningsdossier.

UITZONDERING: indien je nog over een provinciale vergunning beschikt verleend – vóór 2001 – voor onbepaalde duur, zal een nieuwe vergunning verleend worden met een geldigheidstermijn van 15 jaar.

Bij stopzetting van alle activiteiten wordt je een stopzettingsbesluit opgestuurd.

Ongunstige beslissingen

Indien het FANC van oordeel is dat de vergunning niet kan worden verleend, word je hiervan vooraf op de hoogte gebracht. Je hebt in dit geval het recht om binnen de 30 kalenderdagen, vanaf de kennisgeving, gehoord te worden. Het FANC zal een definitieve beslissing nemen na het verstrijken van deze termijn en het al dan niet horen van de exploitant.

Indien er alsnog beslist wordt om je een vergunning te verlenen, zal dit gebeuren zoals hierboven beschreven. Indien de vergunning niet verleend kan worden, zal je hiervan via een aangetekend schrijven op de hoogte gesteld worden.

Beroep

Er zijn verschillende manieren waarop je beroep kan aantekenen tegen een beslissing van het FANC. Informatie over de beroepsmogelijkheden vind je op de website van het FANC, onder de profielbladzijde tandartsen.

Oplevering

Bij de oplevering van het (gewijzigde) röntgentoestel verifieert de erkende instelling of deze aan al de van toepassing zijnde reglementaire bepalingen en bijkomende vergunningsvoorwaarden voldoet. De minimale opleveringscriteria zijn terug te vinden op de website van het FANC, profielbladzijde tandartsen.

Indienststelling

Indien je na de wijziging aan je praktijk, géén nieuwe vergunning ontvangt maar een brief die bevestigt dat je bestaande vergunning geldig blijft, is een oplevering door de erkende instelling van het gewijzigde röntgentoestel niet vereist. Er moet echter wel een indienststelling door de erkend deskundige voor fysische controle en een inontvangstneming door een erkend deskundige in de medische stralingsfysica gebeuren.

De gunstige beslissingen dienen te worden gecontroleerd en goedgekeurd door uw erkende instelling.

Controles

Fysische controle

Overeenkomstig de bepalingen van artikel 23 van het ARBIS is de exploitant van de inrichting verplicht een fysische controle te organiseren. Het hoofddoel van de fysische controle bestaat in het garanderen van de bescherming van het personeel, de bevolking en het leefmilieu tegen de gevaren van ioniserende straling. De bescherming van de patiënten behoort eerder tot de bevoegdheid van de deskundigen erkend in de medische stralingsfysica.

De fysische controle wordt uitgevoerd door deskundigen bevoegd in de fysische controle die erkend zijn door het Agentschap. Tussen de controles door is de expert voor fysische controle uw aanspreekpunt voor alle aspecten van stralingsbescherming van uzelf, uw personeel en de omgeving.

Medische stralingsfysica

Jaarlijkse controle van het röntgentoestel door een erkend deskundige in de medische stralingsfysica om na te gaan of het toestel voldoet aan de ‘aanvaardbaarheidscriteria’. Deze aanvaardbaarheidscriteria dienen sinds 2009 gehanteerd te worden bij de jaarlijkse kwaliteitscontrole, in plaats van de Europese criteria die sinds 2001 werden gebruikt. Het Agentschap wijst erop dat verplichting inzake de uitvoering van de jaarlijkse kwaliteitscontrole van het röntgenapparaat sinds 2001 bestaat.

Ter gelegenheid van dit bezoek worden ook metingen uitgevoerd in het kader van de patiëntendosimetrie. Overeenkomstig artikel 51.4 van het ARBIS dienen van elk type handeling of radiologisch onderzoek schriftelijke procedures opgesteld te worden, die door de exploitant ter beschikking gehouden worden. Het FANC heeft hiervoor, in samenwerking met de erkende deskundigen in de medische stralingsfysica en de universiteiten, een voorbeeld opgemaakt van een procedurebeschrijving van elk type onderzoek.

Enkel indien het toestel volledig conform bevonden wordt, mag men 3 jaar wachten voor de volgende controle i.p.v. 1 jaar. Voor ‘beroepshalve blootgestelde personen’ is medisch toezicht door een erkend arbeidsgeneesheer, dosimetrische opvolging, vereist.

De toestellen die niet aan de aanvaardbaarheidscriteria voldoen, dienen buiten gebruik te worden gesteld indien de vastgestelde problemen niet binnen een redelijke termijn verholpen (kunnen) worden. De redelijke termijn is afhankelijk van de ernst van de non-conformiteit. Indien de ernst dit toelaat, kan ook geëist worden dat het toestel meteen buiten gebruik wordt gesteld.

CBCT

Voorwaarden voor gebruik CBCT

Dentomaxillofaciale Cone Beam CT is een röntgentoepassing waarbij men op een driedimensionale manier een anatomische regio in beeld kan brengen. Het toestel gebruikt daarbij een kegelvormige röntgenbundel (cone beam) die in één omwenteling de anatomische regio kan belichten (tomografie). Het toestel verschilt dermate van de klassieke dentomaxillofaciale röntgenapparatuur (intra-oraal, panoramisch en cephalometrisch) op vlak van hogere dosis voor patiënt en gebruiker, geavanceerde beeldvorming (3D-reconstructies) en beeldanalyse (3D-beeldinterpretatie). Wegens deze verschillen zijn er dan ook bijzondere richtlijnen van toepassing.

Sinds 31 augustus 2011 dient CBCT eveneens geregistreerd te worden bij het RIZIV.

Voor het gebruik van Cone-beam CT is een bijkomende 5-daagse opleiding noodzakelijk. De bijkomende 5-daagse opleiding in CBCT moet een theoretisch en praktisch gedeelte omvatten. Vanaf 2012 dient deze bijzondere vorming te voldoen aan volgende inhouden:

  • Een theoretische module, bestaande uit twee volledige dagen, waarbij de onderwerpen vermeld in tabel 9.1 van de Europese richtlijnen (SedentexCT guidelines version 1.1, aspects ‘prescriber’ p 109) aan bod komen.
  • Een praktische module, bestaande uit drie volledige dagen, waarbij de onderwerpen vermeld in tabel 9.1 van de Europese richtlijnen (SedentexCT guidelines version 1.1, aspects ‘practitioner’ p. 109) aan bod komen. Deze praktische module kan gedeeltelijk uit zelfstudie bestaan.
  • Een evaluatie, met inbegrip van de evaluatie van klinische beelden. Aandacht wordt geschonken aan het hele proces van de radiologische opname: rechtvaardiging, optimalisatie en selectie van de parameters, anatomische en diagnostische interpretatie en rapportering.

Als de tandarts deze opleiding gevolgd heeft, wordt dit ook in de bevestigingsbrief vermeld dat hij/zij hiervoor vergund is. Voor het gebruik van dentomaxillofaciale CBCT dient men een uitbreiding van de persoonlijke vergunning aan te vragen. Een uitbreiding van de gebruikersvergunning voor de CBCT kan je bekomen door middel van een webformulier of door het aanvraagformulier volledig ingevuld en ondertekend samen met het bewijs van aanwezigheid op te sturen naar meldpunt@fanc.fgov.be.

Rechtvaardiging van de onderzoeken

Zoals dit geldig is voor elk radiologisch onderzoek, moet elke aanvraag voor het uitvoeren van een CBCT duidelijk geïndiceerd zijn. Zo dient een CBCT-onderzoek pas uitgevoerd worden na een klinisch onderzoek en atienti, en moet het telkens nieuwe atientive voor diagnostiek of therapie opleveren. CBCT hoort enkel gebruikt te worden indien de conventionele (2D) beeldvormingstechnieken ontoereikend zijn.

Gezien CBCT diverse formaten van volumes kan in beeld brengen, dient men telkens de gepaste Field of View (FOV) te gebruiken voor het betreffende onderzoek zodanig dat de stralingsbelasting voor de patiënt tot een minimum wordt beperkt.

Procedures en protocollering

Zoals dit eveneens van toepassing is bij radiologische onderzoeken, dienen schriftelijke procedures opgesteld te worden van elk type CBCT-röntgenonderzoek. In samenwerking met de erkend deskundige in de medische stralingfysica kunnen deze procedures zodanig geoptimaliseerd worden dat de laagst mogelijke dosis toegediend wordt bij elk onderzoek, uiteraard met het behoud van dezelfde beeldkwaliteit.

De klinische evaluatie van de beelden moet gedocumenteerd worden door de personen die hiervoor opgeleid zijn. Let wel dat de volledige beelddataset dient geëvalueerd te worden. Gezien met CBCT ook andere dan dentomaxillofaciale structuren in beeld kunnen worden gebracht, is het aangewezen om bij twijfel een radioloog te raadplegen.

Bescherming personeel

De tandartsen dienen persoonlijk de tandradiografieën uit te voeren: zij mogen deze handeling nooit toevertrouwen aan assistenten of ‘helpers’. De exploitant dient ervoor te zorgen dat alle werknemers die mogelijkerwijze aan ioniserende stralingen kunnen worden blootgesteld, geïnformeerd zijn en dit vóór hun aanstelling op hun arbeidsplaats.

Beroepshalve blootgestelde personen

Een beroepshalve blootgestelde persoon is iemand die het risico loopt meer dan 1 mSv effectieve dosis per twaalf glijdende maanden te ontvangen, dit is de wettelijke dosislimiet voor personen van het publiek. De dienst voor Fysische Controle bepaalt, in samenwerking met de erkende arbeidsgeneesheer, of je al dan niet beroepshalve blootgesteld bent. Let wel: deze dosislimiet is geen dosiskrediet!

Indien men beschouwd wordt als zijnde beroepshalve blootgesteld, is men onderworpen aan zekere reglementaire verplichtingen zoals:

Gecontroleerde en bewaakte zone

De gecontroleerde zones zijn de zones die onderworpen zijn aan een speciale reglementering met betrekking tot de bescherming tegen de gevaren van ioniserende straling en/of ter preventie van de verspreiding van een eventuele radioactieve besmetting en waarvan de toegang wordt gecontroleerd. Alle zones waarin een overschrijding van drie tienden van de limietdosissen voor de beroepshalve blootgestelde personen (bijvoorbeeld 6 mSv per 12 glijdende maanden voor de effectieve dosis) mogelijk is, moeten beschouwd worden als gecontroleerde zones of er deel van uitmaken.

Een bewaakte zone is een zone die is onderworpen aan een passend toezicht met het oog op de bescherming tegen ioniserende stralingen. Elke zone waarbinnen een persoon een dosis kan oplopen die een van de dosislimieten vastgesteld voor personen van het publiek overschrijdt, moet een bewaakte zone vormen of erin opgenomen zijn, voor zover ze niet als gecontroleerde zone wordt beschouwd. De afbakening en zo nodig de signalisatie van deze zones is de taak van de dienst voor Fysische Controle.

Medisch toezicht

Werknemers die beroepshalve worden blootgesteld aan het risico van ioniserende stralingen, hierin inbegrepen de assistenten en de stagiairs die in het kader van hun beroep of hun studie worden blootgesteld, zijn onderworpen aan een verplicht medisch toezicht.

Dit moet worden uitgevoerd door een arbeidsgeneesheer die hiervoor erkend is.

Het medisch onderzoek omvat, naast de klassieke medische onderzoeken, ook de evaluatie en de interpretatie, in samenwerking met de dienst voor fysische controle, van de stralingsdosis die deze werknemers oplopen in normale of in accidentele situaties.

De arbeidsgeneesheer die deze werknemers opvolgt, heeft een specifieke opleiding in de stralingsbescherming doorlopen en dient te zijn erkend door het FANC, overeenkomstig de bepalingen van art. 75 van het ARBIS.

Voor zelfstandigen is het medisch toezicht door een erkende arbeidsgeneesheer vooralsnog niet verplicht, maar wel aan te raden.

Informatie en vorming

De exploitant van een inrichting waarin ioniserende straling worden aangewend is, overeenkomstig art. 25 van het ARBIS, ertoe gehouden zijn werknemers die kunnen blootgesteld worden aan ioniserende stralingen degelijk te informeren en op te leiden. De informatie moet hen toestaan de risico’s te begrijpen, te weten op welke wijze men er zich in het algemeen tegen kan beschermen en ook de specifieke veiligheidsvoorschriften te kennen. Daarnaast is uiteraard ook specifieke informatie en vorming nodig met betrekking tot de installatie, de toestellen en werkposten. Daarenboven dient er bijzondere aandacht te worden besteed aan de informatie voor vrouwen. Zij dienen gesensibiliseerd te worden voor het risico van de ioniserende straling voor het embryo en de foetus en dus voor de noodzaak van een zo snel mogelijke aangifte te doen van de zwangerschap. De exploitant van een inrichting waar gebruik wordt gemaakt van ioniserende straling moet de informatie in schriftelijke vorm aan het betrokken personeel, inclusief stagiairs, ter beschikking stellen en hun opleiding organiseren. Hiervoor kan desgewenst een beroep worden gedaan op externe instanties zoals de dienst voor Fysische Controle.

Deze informatie moet hen verstrekt worden voordat zij een eerste maal worden tewerkgesteld en moet minstens eenmaal per jaar worden herhaald tijdens de diensturen, waarbij de informatie ook schriftelijk ter beschikking van de betrokken werknemers dient te worden gesteld. Een gelijkaardige verplichting tot informatie en vorming bestaat voor leerlingen, studenten en werkers, die tot andere diensten of tot externe bedrijven behoren, maar die werkzaamheden uitvoeren in de zones met risico op blootstelling aan ioniserende straling.

Dosimetrie

Iedere persoon die beroepshalve het risico loopt om de dosislimiet voor het publiek te overschrijden, is onderworpen aan dosimetrisch toezicht. De exploitant van een inrichting waarin ioniserende straling worden aangewend, is ertoe gehouden alle beroepshalve blootgestelde personen op zijn kosten dosimetrisch te laten opvolgen: niet enkel de werknemers, maar ook de zelfstandigen.

In de praktijk gebeurt dit door een dosimeter te dragen op borsthoogte. Bij gebruik van een loodschort worden idealiter twee dosimeters gedragen (één boven en één onder de loodschort). Dit is verplicht wanneer men het risico loopt op het overschrijden van 3/10 van de dosislimiet. Indien het risico kleiner is, en er slechts één dosimeter wordt gedragen, wordt deze dosimeter onder de schort gedragen.

Zwangerschap

De bescherming van het ongeboren kind mag niet minder zijn dan deze die wordt geboden aan personen van het publiek. Hieruit resulteert dat vanaf de aangifte van de zwangerschap, de werkomstandigheden van de zwangere vrouw zodanig moeten zijn dat de dosis waaraan het ongeboren kind wordt blootgesteld, zo laag als redelijkerwijze mogelijk is en zeker lager moet liggen dan 1 mSv gedurende de ganse zwangerschap.

Omgevings- en randspecificaties

Volgens de oprichtings- en exploitatievergunning van een inrichting waar röntgenstraling wordt gebruikt, dienen alle relevante wijzigingen van de exploitatie te worden doorgegeven aan de dienst voor Fysische Controle en het FANC. Het FANC actualiseert je gegevens en voert de wijziging van de vergunning uit. De installatie van een Cone Beam CT-toestel moet dus steeds gemeld worden. Dit kan via de standaardformulieren, die beschikbaar zijn op aanvraag bij het FANC of op de website onder de profielbladzijde tandheelkunde.

De dienst voor Fysische Controle moet nagaan of je inrichting voldoet aan alle vereisten van stralingsbescherming (zoals de afscherming in de muren en de aanwezigheid van de persoonlijke beschermingsmiddelen). De installatie van enkele CBCT-toestellen vergt een grondige evaluatie van de omgeving.

Ook op vlak van het respecteren van de dosislimieten is een routinematige opvolging via een persoonlijke dosismeter aangewezen. Bij het gebruik van CBCT is de kans immers reëel dat men als gebruiker een significante dosis per jaar oploopt.

Heffingen

In tegenstelling tot de meeste overheidsdiensten wordt het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle niet gefinancierd door dotaties. De financiering verloopt onder andere via heffingen die jaarlijks verschuldigd zijn. Meer informatie over de regelgeving die aan de basis ligt van de jaarlijkse heffingen vind je via deze link.

Het FANC stuurt het eerste trimester een betalingsverzoek naar de heffingsplichtigen op basis van de vergunningen en erkenningen die actief waren op 1 januari van het betrokken jaar. Het is dus het bestaan van de vergunning of erkenning dat bepalend is voor de heffing, niet het uitvoeren van de vergunde activiteit of het gebruik van een toestel … Er is geen pro-rata-systeem in geval van stopzetting van de vergunning in de loop van het jaar. Vergunningen of erkenningen kunnen niet retroactief worden stopgezet. Het is dus van belang om de stopzetting onverwijld te melden, door middel van het stopzettingsformulier dat beschikbaar is op aanvraag bij het FANC of op de website onder de profielbladzijde tandheelkunde.

Voor vragen of klachten omtrent het betalingsverzoek kan je terecht bij de klantencel van het FANC via de nummers 02/289.20.96 en 02/289.21.09 of via e-mail naar facturation@fanc.fgov.be.

VVT en Vinçotte

VVT heeft ten behoeve van zijn leden een samenwerkingsakkoord voor het uitvoeren van fysische controle in medische stralingsfysica afgesloten met Vinçotte.

Kernpunten

Nog betere contractvoorwaarden en -uitvoeringsgarantie:

  • Je tekent in voor een contractduur van 3 jaar.
  • Je hebt de keuze tussen een contract voor ofwel
  • Enkel de medische stralingsfysica controle,
  • Enkel de fysische controle,
  • De beide controles (medische stralingsfysica EN fysische controle = gecombineerde controle).

Tarieven

Vanaf 1 januari 2024 zijn dit de nieuwe tarieven voor VVT-leden en niet-leden.

Voor VVT-leden

Enkel medische stralingsfysica
(3-jaarlijks)
Enkel fysische controle
(jaarljks)
Beide
(*)
Eerste toestel € 249,94 € 96,43 € 175,07 + € 96,43
Per volgende toestel op zelfde adres € 211,75 € 64,58 € 161,78 + € 64,58
Bijkomend bedrag
per OPG
€ 44,12 € 0.00 € 44,12
Bijkomend bedrag
per dCBCT
€ 157,56 € 0.00 € 157,56

Voor niet VVT-leden

Enkel medische stralingsfysica
(3-jaarlijks)
Enkel fysische controle
(jaarlijks)
Beide
(*)
Eerste toestel € 276,42 € 117,61 € 210,54 + € 117,61
Per volgende toestel op zelfde adres € 238,23 € 76,76 € 187,92 + € 76,76
Bijkomend bedrag
per OPG
€ 44,12 € 0.00 € 44,12
Bijkomend bedrag
per dCBCT
€ 157,56 € 0.00 € 157,56

(*) De fysische controle en de controle medische stralingsfysica worden samen uitgevoerd voor zover de wettelijk voorgeschreven frequentie van beide controles samenvalt en je hiervoor een contract afsluit.

Elke bijkomende prestatie die niet voorzien is in deze overeenkomst zal aangerekend worden.

Indien je wil intekenen bij Vinçotte, maar je hebt bestaande contracten bij een andere aanbieder lopen, dan moet je éérst je lopende contracten bij andere aanbieders AANGETEKEND opzeggen. Controleer vooraf evenwel de uiterlijke opzegdatum van het bestaand contract; het is immers mogelijk dat de uiterste opzegdatum inmiddels (net) is verstreken, waardoor je strikt contractueel beschouwd nog ca. 1 jaar gebonden bent aan het betreffende bedrijf.

Klik hier om in te tekenen.

Contactgegevens van Vinçotte:

Voorschrijven van radiografieën, CT-scans, NMR en echografieën

Met het oog op het vermijden van ongerechtvaardigde onderzoeken, zijn vanaf 1 maart 2013 ook tandartsen verplicht voor aanvragen van onderzoeken medische beeldvorming aan een radioloog om minimaal een aantal vermeldingen op de aanvraag op te nemen om nog voor terugbetaling in aanmerking te komen. Naast de persoonlijke gegevens van de patiënt en van de zorgverstrekker dient men ook:

  • De diagnostische vraagstelling zo duidelijk mogelijk te beschrijven,
  • De nodige klinische inlichtingen te vermelden zodat voor de radioloog de klinische context duidelijk is,
  • Ook andere inlichtingen die belangrijk kunnen zijn voor de radioloog toe te voegen, zoals een eventuele zwangerschap, de aanwezigheid van allergieën, diabetes, nierinsufficiëntie, implantaten,
  • Een onderzoek voor te stellen,
  • Eén aanvraag te maken per diagnostische vraagstelling.

Alle vermeldingen op het gepubliceerde aanvraagformulier voor een onderzoek medische beeldvorming (bijlage 82 bij de Verordening) zijn verplicht, maar je kan ervan afwijken wat de lay-out betreft of vermeldingen toevoegen.

Inspectiebezoeken FANC

Bij routine-inspectiebezoeken van een inrichting waar men gebruikmaakt van ioniserende straling worden een aantal documenten door de nucleaire inspecteurs van het FANC vrijwel systematisch geraadpleegd. Het is tijdbesparend indien deze documenten reeds vooraf worden verzameld. Er kan tevens gevraagd worden om een aantal van deze documenten reeds van tevoren te bezorgen aan de betrokken inspecteurs. De nucleaire inspecteurs hebben in het kader van hun toezichthoudende functie de bevooegdheid om elke informatie op te vragen die ze nuttig achten voor het uitvoeren van hun opdracht:

  • Vergunning tot oprichting en exploitatie van een inrichting klasse III (ARBIS, art. 8),
  • Inventaris van alle radiologietoestellen die op de dienst gebruikt worden,
  • Opleveringsverslag van de inrichting opgesteld door de erkende instelling voor fysische controle of het filiaal van het FANC (indien van toepassing) (ARBIS, art. 15),
  • Bewijs/kopie van de professionele BA-verzekeringspolis inzake ioniserende straling (ARBIS, art. 15),
  • Verslagen ‘fysische controle’ opgesteld door de erkende instelling voor fysische controle of het filiaal van het FANC (minimum wordt de laatste 5 jaar ter nazicht opgevraagd, reglementair dienen de verslagen van de laatste 30 jaar beschikbaar te zijn) (ARBIS, art. 23),
  • Schriftelijke jaarlijkse informatie gegeven aan het beroepshalve blootgesteld personeel (ARBIS, art. 25),
  • Lijst van personeelsleden die in de inrichting werken,
  • Dosimetrie van alle beroepshalve blootgestelde personen: jaarlijkse bestralingstabellen (laatste 5 jaar),
  • Persoonlijke gebruikersvergunningen van de (tand)artsen (ARBIS, art.  53.1, 53.3),